Noile Clase energetice – ce s-a modificat

Noua etichetă energetică – Scop și beneficii

Eticheta energetică a UE pentru produse sprijină consumatorii în căutarea și selecția de produse eficiente din punct de vedere energetic de mai bine de 25 de ani. Eticheta a condus la dezvoltarea de produse inovatoare eficiente, reducând dramatic consumul de energie și costurile aparatelor. Schema de etichetare A +++ / G utilizată în prezent a devenit mai puțin eficientă.

Scara de etichete mixte care implică mulți „+“ nu mai este transparentă și majoritatea produselor de pe piață sunt deja plasate în clasele de top 2-3 – astăzi – ceea ce face dificilă pentru consumatori să distingă cele mai eficiente produse.

Prin urmare, Uniunea Europeană a redefinit și optimizat eticheta energetică în funcție de nevoile utilizatorilor, iar noua etichetă energetică scalată A-G va fi introdusă în magazinele fizice și magazinele online din 1 martie 2021 și 1 septembrie pentru produsele de iluminat.

Care sunt principalele diferențe între eticheta veche și cea nouă?

• Noua etichetă folosește o scară uniformă A-G pentru toate produsele. A +++ / A + nu va mai exista
• În colțul din dreapta sus al etichetei este introdus un cod QR care va oferi o legătură directă cu baza de date a etichetelor Comisiei Europene, sprijinind transparența și o supraveghere mai ușoară a pieței de către autoritățile naționale
• Consumul de energie al produselor este prezentat într-un mod mai proeminent și uniform în secțiunea de mijloc a etichetei
• Partea inferioară a etichetei conține diferite pictograme care informează despre caracteristicile selectate ale produsului. Mai multe pictograme sunt identice cu cele din vechea etichetă, unele au fost revizuite și câteva au fost introduse recent.

Pictograme
• Majoritatea pictogramelor din vechea etichetă vor fi folosite și în noua versiune. Cu toate acestea, unele pictograme au fost ușor adaptate și câteva au fost introduse recent (de exemplu, eficiența energetică în modul HDR pentru televizoare și afișaje, timpul de spălare pentru mașinile de spălat)

Codul QR
• Datele pentru noua etichetă vor fi accesibile începând din martie 2021. Informațiile din baza de date de produse vor fi accesibile direct prin intermediul site-ului web al UE și printr-un cod QR inclus în etichete. Aplicațiile software, dezvoltate în prezent de organizații independente, vor permite compararea datelor despre produse și a calculelor costurilor.

Acest articol are 1 comentariu
  1. Pingback: Ce trebuie să știi despre clasele energetice ale frigiderelor - Blog DEMAX.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*