clasa energetica

Ce trebuie să știi despre clasele energetice ale frigiderelor

Clasa energetică reprezintă un important criteriu de alegere a frigiderelor, iar cum în ultima vreme se vorbește tot mai mult despre, am decis să realizăm un articol pe această temă. Drept urmare, dacă ai mai multe curiozități despre clasa energetică a frigiderelor sau, de ce nu, a electrocasnicelor în general, atunci ai ajuns la locul potrivit.

Ce este clasa energetică?

Clasa energetică face referire la nivelul sau mai bine spus la indicele de clasare a electrocasnicelor raportat la consumul de energie al acestora. Altfel spus, pentru utilizatorii obișnuiți, clasa energetică îți spune cât de mult consumă un aparat electrocasnic. Asta înseamnă că ar trebui să reprezinte un detaliu de care să ții cont neapărat.

Ce presupune etichetarea energetică?

Etichetarea energetică a apărut în urma inițiativelor luate de Comisia Europeană care și-a propus să reducă în mod considerabil nu numai impactul emisiilor de gaze cu efect de seră, ci mai ales a consumului de energie. De-a lungul timpului, au existat o serie de amendamente care într-un fel sau altul ne-au schimbat viața.

Printre acestea, regăsim amendamente precum cel din 1996/92/CE, care viza mai multe reguli comune pentru piața internă de electricitate, sau amendamentul 2001/77/CE care promova obținerea energiei electrice din surse regenerabile. La fel de important este și amendamentul 2006/32/CE care promovează eficiența energetică la consumatorul final.

Cum arată o etichetă energetică?

Mai sus, am preluat o etichetă energetică de pe Wikipedia. După cum bine observați, aceasta prezintă diferite simboluri dar și informații utile despre electrocasnice.

În ultimul timp însă au fost făcute anumite modificări. Așa se face că nu se mai folosește „+” la clasa energetică A, ci clasarea este realizată acum cu litere de la A-G.

Asta înseamnă că avem cel mai mic consum de energie posibil la un aparat electrocasnic cu clasa energetică A, în timp ce un aparat cu clasa G va avea o eficiență energetică foarte proastă. Avem pe blogul nostru un articol cu multe informații utile despre noile clase energetice. Citește-l și tu.

Pe eticheta energetică vei găsi și alte detalii utile precum numele producătorului, modelul, clasa de eficiență energetică, consum de energie anual, capacitate/volum, nivel de zgomot și nu numai.

În general, eticheta energetică se regăsește pe suprafața frigiderului, pe ușa sa, fie în partea de sus, fie în partea inferioară.

Cum poate fi calculat indicele de eficiență energetică

În ceea ce privește stabilirea clasei de eficiență energetică, acest lucru se face urmărind un indice de bază, folosit mai apoi într-o formulă de calcul destul de simplă: I = C / C(R). C face referire la consumul efectiv al aparatului, în timp ce C(R) reprezintă consumul optim la care dorim să ne raportăm.

De ce să alegi clasa energetică A pentru frigidere?

În final, te întrebi de ce să alegi clasa energetică A pentru frigidere? Ei bine, probabil că te va speria prețul mai mare al frigiderelor cu clasa A, însă merită să faci investiția, deoarece astfel vei obține un consum de energie electrică mai mic, iar asta înseamnă economii pe termen lung.

Poți utiliza informațiile de pe eticheta energetică a aparatului, raportându-te la prețul plătit pentru energia electrică, iar în acest fel te vei convinge că merită să alegi un frigider cu clasa energetică A.

Fii primul care lasa un comentariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*