incarcare baterie auto

Tot ce trebuie să știi despre încărcarea bateriilor auto

Sezonul rece este deja aici, iar odată cu scăderea temperaturilor au început să apară problemele cu bateriile auto. În diminețile foarte reci, bateriile auto uzate cedează. Prin urmare, dacă ai o baterie auto veche, este foarte probabil ca iarna aceasta să întâmpini și tu probleme în anumite momente. În acest caz, va fi necesară o încărcare a bateriei.

Ne-am propus să realizăm un material despre încărcarea bateriilor auto. Dacă bateria mașinii tale s-a descărcat accidental, iar capacitatea sa nu este încă afectată, atunci trebuie să o reîncarci și ea va funcționa iar la fel ca înainte să se descarce.

De ce se descarcă bateria mașinii

Multe persoane cred că motorul este cea mai importantă componentă a unui autoturism. Noi credem însă că bateria poate fi considerată o componentă chiar mai importantă decât motorul. Iar asta deoarece fără ea, un autoturism nu poate porni. Aceasta oferă energia necesară funcționării autovehiculului, fiind transmisă de la motor către bujii, pentru a putea fi aprins combustibilul. De asemenea, tot datorită bateriei avem aer condiționat, radio sau lumini.

Dacă autoturismul pornește greu sau deloc, farurile sunt slabe, iar sistemul audio nu mai funcționează, bateria ar putea fi vinovată. Acestea sunt, deci, câteva dintre cele mai clare semne conform cărora ai nevoie să încarci bateria auto.

Dar totuși, din ce cauză se descarcă bateriile autoturismelor? Există câțiva factori care duc la apariția acestei probleme:

  • Greșeli umane – cel mai adesea, bateriile auto se descarcă din cauza unor mici greșeli pe care cu toții le facem la un moment dat. Uitând să oprești un anumit consumator de energie după ce ai ajuns la destinație, acesta va funcționa până când va consuma toată energia. Multe persoane uită farurile aprinse, semnalizările, sistemul audio sau alți consumatori de acest tip. Când descoperă asta, e prea târziu iar bateria s-a descărcat deja;
  • Temperaturile de afară – gerul poate să îți descarce bateria mașinii, dar la fel va face și o temperatură foarte ridicată;
  • Condiții nefavorabile de utilizare – dacă faci doar drumuri foarte scurte, cel mai probabil că bateria nu va avea suficient timp să se încarce la capacitate maximă. În plus, dacă ai anumiți consumatori excesivi și de proastă calitate, așa cum este o navigație ieftină, atunci bateria ta poate avea de suferit;
  • Vârsta înaintată – în final, bateriile se descarcă mai ușor atunci când sunt vechi. Acumulatorii au o durată de viață limitată, așa că se recomandă înlocuirea lor la 3-4 ani. Fii sigur că vor apărea simptomele atunci când acumulatorul este prea vechi.

Pentru a putea ieși ușor din necaz atunci când ai rămas fără baterie la mașină, ar trebui să ai în portbagaj cabluri de încărcare. Totuși, nu ar fi rău să ai și un redresor auto, deoarece nu mereu vei găsi un alt șofer disponibil să îți ofere curent.

Cum să încarci bateria auto folosind un redresor

Dacă te întrebi care este cea mai bună metodă la care poți apela pentru a-ți încărca bateria, atunci răspunsul este simplu: redresorul auto.

Un redresor auto te poate ajuta să îți încarci rapid și eficient bateria mașinii. Nu mai ai nevoie de un alt autoturism pentru încărcarea mașinii, ceea ce este minunat. Aceste aparate pot fi portabile iar dacă alegi un model modern atunci acesta îți va prezenta și cauzele care au dus la descărcarea acumulatorului.

Și totuși, de ce să cumperi un redresor auto? Iată câteva motive:

  • Este un aparat versatil – dacă obișnuiești să investești în lucruri de calitate, sigur te va încânta ideea de a cumpăra un redresor modern. Îl vei putea lua mereu cu tine și îl vei putea folosi pentru a descărca diferite tipuri de baterii auto;
  • Încarcă și bateriile mari – folosești o baterie de mare capacitate pentru vehiculul tău? Nu va fi o problemă pentru redresorul auto. Acesta poate fi folosit chiar și pentru bateriile cu capacitate mare;
  • Putere generoasă – alegând un redresor auto performant, vei beneficia de o putere de încărcare foarte mare. Aceasta poate atinge valori de până la 433 de W. Este deci o alegere grozavă pentru a încărca mai multe baterii în același timp. În plus, redresorul auto poate fi folosit chiar și la temperaturi extreme;
  • Încărcare rapidă – a cedat bateria mașinii și ai vrea să o poți încărca rapid? Ei bine, află că un redresor auto te poate ajuta să încarci bateria mașinii în timp redus. O baterie auto poate fi încărcată complet în doar câteva ore;
  • Autodiagnosticare – nu știi de ce s-a descărcat bateria mașinii tale? Ți-ar putea spune redresorul. Este important să alegi un model inteligent care are sistem de diagnosticare. Astfel, vei primi o mulțime de informații utile despre starea bateriei tale;
  • Mai puține riscuri – încărcarea bateriei folosind cabluri auto este rapidă și uneori eficientă, dar totodată prezintă anumite riscuri. Dacă vrei să eviți riscurile, folosește un redresor auto iar acesta te va atenționa dacă ai montat greșit cablurile.

Acum că am stabilit care sunt avantajele folosirii unui redresor auto, să vorbim puțin și despre modul în care acesta poate fi folosit.

Cum se folosește corect un redresor auto

Nu puține sunt persoanele care își cumpără un redresor auto, dar nu știu cum să îl folosească în mod corect. Pentru acestea am decis să vorbim puțin despre cum se folosește redresorul auto.

În general, redresoarele te obligă să scoți bateria de pe mașină, demontând bornele fără a atinge elementele metalice ale autoturismului cu clemele sistemului electric. Mai întâi va trebui să elimini borna negativă iar mai apoi pe cea pozitivă.

Mai apoi, alege încărcarea la 12V și pune redresorul în priză. Conectează clemele acestuia la baterie și va trebui să aștepți până când aceasta va fi încărcată în mod complet. După ce bateria atinge capacitatea maximă de încărcare, poți scoate redresorul din priză. Următorul pas implică reconectarea bateriei la autoturism.

Conectează întâi borna pozitivă iar mai apoi cea negativă.

Este deci o metodă destul de complexă și nu foarte accesibilă pentru utilizatorii lipsiți de experiență.

Sunt însă și sisteme moderne de redresor care nu necesită demontarea bateriei. Acestea au tehnologia Start-Stop și CAN. Sunt sisteme foarte eficiente, sigure și mai ales de mare ajutor atunci când rămâi fără curent.

Este mereu nevoie de încărcarea bateriei?

Lipsa de curent în baterie nu reprezintă mereu cauza pentru care un autoturism nu pornește. Uneori, acumulatorul poate fi pur și simplu defect, caz în care nu se recomandă încărcarea sa. Dacă bateria este umflată sau chiar perforată, sunt riscuri mari să apară scurgeri, motiv pentru care nu ar trebui să folosești un redresor. În caz contrar, s-ar putea produce o explozie, ceea ce sigur nu îți dorești.

Mai mult decât atât, bateria poate fi în continuare nefuncțională chiar și după încărcare. În acest caz, să nu încerci să o încarci iar, ci poți verifica redresorul, alternatorul și mai ales cablurile. Dacă nu descoperi problema, vei avea nevoie de o nouă baterie auto.

Atunci când încărcarea bateriei auto nu dă roade, ia în calcul vizita la un service auto specializat, pentru o revizie sau chiar pentru a-ți schimba bateria.

Fii primul care lasa un comentariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*