ce inseamna rezolutia 4k

Tot ce trebuie să știi despre tehnologia 4K

Suntem mereu martori ai evoluției tehnologiei. Pentru a putea observa cât de mult a evoluat tehnologia în ultimii ani, putem lua ca exemplu televizoarele. Cum arătau televizoarele în urmă cu 20 de ani și cum arată astăzi? Așa-i că totul pare desprins parcă dintr-un film SF?

Dacă până nu demult televizoarele erau foarte grele, voluminoase iar imaginile lipsite de culori, astăzi televizoarele sunt smart, pot fi folosite pentru a accesa internetul iar imaginile au rezoluții 4K și sunt grozave.

Dar ce înseamnă tehnologia 4K? Ei bine, aceasta face referire la Ultra High Definition, UHD, fiind una dintre cele mai bune alegeri pe care o poți face în materie de televizoare.

Ce este tehnologia 4K?

4K este același lucru cu Ultra HD și face referire la o multiplicare de 4 ori a rezoluției folosită pentru televizoarele Full HD. Televizoarele 4K nu numai că sunt foarte mari, dar totodată au multe alte specificații tehnice interesante. De aceea ne propunem să vorbim puțin despre ele.

4K, HD sau SD?

Cu cât numărul de pixeli este mai mare, cu atât mai calitative vor fi imaginile. Astfel, dacă în cazul rezoluției HD vorbim despre anumite detalii ce nu puteau fi observate la televizoarele SD, 4K duce lupta la un cu totul alt nivel.

Rezoluția 4K pune în scenă chiar și cele mai mici detalii pe care nu ne-am fi gândit că le putem observa la televizor.

Acest video te ajută să îți faci o idee mult mai clară despre aceste rezoluții:

Observăm deci că diferența majoră între toate aceste rezoluții este dată de numărul de pixeli. În cazul televizoarelor cu rezoluție 4K, avem de 4 ori mai mulți pixeli decât în cazul televizoarelor Full HD și de 24 de ori mai mulți decât la televizoarele SD.

Despre rezoluția televizoarelor 4K

Rezoluția unui ecran face referire la numărul total de puncte folosite pentru formarea unei imagini, atât de pe orizontală cât și de pe verticală. Rezoluția 4K are 3840 de pixeli pe orizontală și 2160 de pixeli pe verticală.

La rezoluția Cinema 4K avem 4096 x 2160 pixeli. Rezoluția UHD 4K are 3840 pe 2160 pixeli. Rezoluția Full HD are 1920 pe 1080 pixeli. Rezoluția HD Ready are 1280 pe 720 pixeli. Rezoluția SD are 720 pe 480 pixeli.

Pentru a-ți face o idee cât mai clară despre ce presupun toate aceste rezoluții, ar trebui să le testezi.

Alte caracteristici pe care trebuie să le urmărești la televizoarele 4K

Te-ai convins că vrei un televizor cu tehnologie 4K? Ei bine, ar trebui să fii atent la câteva caracteristici importante:

  • Diagonală – dacă tot alegi să îți cumperi un televizor cu rezoluție 4K, atunci merită să cumperi un televizor mare. În acest caz, ar trebui să optezi pentru un model cu o rezoluție de minim 127 cm;
  • Număr de culori – pentru ca imaginile să fie cât mai frumoase, alege un televizor cu panou de 10 biți, care îți asigură peste 1 miliard de culori;
  • Tipul de ecran al televizorului 4K – ecranele televizoarelor 4K pot fi de diferite tipuri, dar principalele tehnologii sunt LED și OLED. Un televizor OLED este mai scump, dar totodată mai performant și mai eficient din punct de vedere al consumului.

Ce ne rezervă oare televizoarele 4K pentru viitor? Nu putem ști, însă este evidentă nevoia de mai mult conținut 4K iar asta se va schimba cel mai probabil în următorii ani când atât canalele TV cât și platformele de streaming vor oferi mai mult conținut 4K.

Fii primul care lasa un comentariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*