Tehnologia OLED este, pe scurt, dioda organică de emitere a luminii. Vorbim despre o tehnologie adesea folosită pentru televizoarele de astăzi, deoarece poate oferi imagini de cea mai bună calitate, care să bucure privitorul.
Această tehnologie beneficiază de foarte multă apreciere, nu numai din partea consumatorilor ci mai ales din partea experților din domeniu. Dar care sunt avantajele televizoarelor cu tehnologie OLED?
Ei bine, despre asta ne propunem să vorbim în rândurile următoare. Drept urmare, dacă îți propui achiziționarea unui televizor OLED, dar nu ești convins că reprezintă alegerea ideală pentru tine, acest articol te va ajuta să iei o decizie.
Ce trebuie să știi despre tehnologie OLED
Înainte de toate, ar trebui să spunem că tehnologia OLED nu este chiar nouă. Se folosește de mai bine de zece de ani în cinematografie, însă abia de curând a devenit tot mai des folosită de către utilizatorii casnici.
Istoria tehnologiei OLED
Te întrebi care este istoria tehnologiei OLED?
Se pare că ecranele cu diodă de emitere a luminii au apărut în anul 1987. Meritele acestei invenții se cuvin cercetătorilor Steven Slyke, Ching W. Tang și Eastman Kodak.
Apoi, licența pentru această invenție a fost oferită mai multor companii ce își propuneau să se folosească de tehnologia OLED pentru a proteja mediul înconjurător. Scopul lor era acela de a perfecționa această tehnologie.
A durat însă mult timp până când s-a obținut un rezultat care să se ridice la nivelul așteptărilor. Acest lucru s-a întâmplat în anul 2000. Atunci au fost inventate mai multe mecanisme pentru ca aceste ecrane să poată fi realizate din materiale flexibil și subțiri. S-a utilizat un strat din sticlă flexibilă precum și un strat foarte subțire tip Barix.
Ce este tehnologia OLED?
Dacă ar trebui să spunem pe scurt ce înseamnă tehnologia OLED, atunci este simplu: acestea sunt realizate din materiale organice cu rol semiconductor. Drept urmare, atunci când este folosit curent asupra lor, se va emite lumină datorită circulației electricității, folosindu-se unul sau mai multe straturi de semiconductori organici.
Vorbim despre straturi foarte subțiri ce sunt plate între un electroid pozitiv și unul negativ. Rezultatul este proiectat pe o foaie de sticlă. Există și un strat de mijloc, acolo sunt combinați electroizi pentru a se obține fenomenul cunoscut cu termenul de „excitație”. Apoi, stratul va reveni la starea sa inițială.
Diodele organice sunt apreciate în mod special pentru nivelul lor de negru. De asemenea, contrastul și eficacitatea HDR reprezintă alte două mari avantaje ale acestora. Această tehnologie este folosită pentru o mulțime de dispozitive, de la telefoane inteligente la televizoare.
Despre tehnologia OLED la televizoare
Până nu demult, televizoarele trebuiau să creeze o luminozitate minimă de vârf de 1.000 de niți, astfel încât să poată atinge standardul HDR. Spre deosebire de acestea, televizoarele cu tehnologie OLED au capacitatea de a produce conținut HDR viu, cu o ieșire de 540 biți. Este o eficiență foarte înaltă, iar televizoarele OLED pot oferi afișaje de o foarte bună calitate.
Televizoarele cu tehnologie OLED sunt sisteme ce au o structură lamelară, asemănătoare cu afișajele cu cristale lichide.
Foto emițătorul reprezintă componenta cea mai importantă a structurii ecranului, acesta având o structură similară stratificată, ce dispune de cerneluri organice depuse secvențial ce au diferite proprietăți foto electronice. Mai mult decât atât, acestea sunt poziționate în mod intercalat între un anod și un catod, iar astfel foto emițătorul este un circuit autonom.
Straturile organice ale unui OLED sunt, așadar, cu mult mai subțiri spre deosebire de straturile de cristal anorganice ale unui televizor cu tehnologie LED. Drept urmare, acestea sunt mai ușor de construit folosind multistraturile.
O altă caracteristică interesantă a tehnologiei OLED este faptul că nu au nevoie de sticlă pentru absorbția luminii.
Care sunt avantajele și dezavantajele tehnologiei OLED
Înainte de toate, un prim mare avantaj al televizoarelor cu tehnologie OLED este faptul că nu au nevoie de o lumină de fundal pentru ca imaginile să fie generate pe ecran. Prin urmare, acest lucru se dovedește a fi avantajos atât pentru sănătatea privitorilor, cât și pentru mediul înconjurător.
Iluminatul artificial este foarte apreciat pentru eficiența sa energetică, dar și mai ales datorită caracterului său ecologic. Asta înseamnă că tehnologia OLED poate contribui la stilul de viață, fiind un mod grozav de a reduce consumul de energie.
Mai mult decât atât, tehnologiile OLED prezintă și alte avantaje importante, precum unghiul larg de vizualizare, gama foarte bogată de culori, contrastul excelent, greutatea mai mică, rezoluția înaltă precum și eficiența energetică foarte bună.
Datorită tehnologiei OLED, televizoarele sunt astăzi mult mai subțiri, ceea ce reprezintă un avantaj important nu numai datorită designului atrăgător cât și din punct de vedere practic, deoarece astfel vei putea câștiga mai mult spațiu.
Producătorii au reușit să obțină televizoare cu o grosime mai mică decât o monedă de 50 de bani, ceea ce trebuie să recunoaștem că este uimitor. Durata de viață a televizoarelor OLED este mai generoasă iar datorită greutății reduse, suportul folosit nu trebuie să fie neapărat foarte solid.
Există însă încă multe provocări în ceea ce privește realizarea de televizoare OLED, motiv pentru care încă nu sunt atât de populare precum ne-am dori. Costurile de producție sunt mari, așa că și prețurile televizoarelor cu tehnologie OLED sunt mari. Totuși, la un moment dat ne așteptăm ca acestea să devină mai accesibile.
Te-am convins că televizoarele OLED reprezintă o alegere excelentă? Dacă bugetul îți permite, atunci ai toate motivele pentru a investi în achiziționarea unui astfel de televizor. Cel mai probabil că nu vei regreta alegerea făcută.
Fii primul care lasa un comentariu.