Cum conservam fructele si legumele pentru iarna? – Metode eficiente pentru o conservare de durata

Sezonul estival ne ofera o multime de fructe si legume gustoase, ce ne dau un surplus de energie si vitamine, conferindu-ne o stare de bine. Si cum toti ne dorim sa ne bucuram macar de o particica din savoarea si nutrientii acestor bunatati pentru o perioada cat mai indelungata, este important sa profitam de abundenta fructelor si legumelor de sezon si sa le conservam, astfel incat sa le putem consuma si in sezonul rece.

Cele mai cunoscute metode de conservare a fructelor si legumelor sunt – congelarea; conservarea sub forma de sosuri, sucuri, gem etc; conservarea prin deshidratare si conservarea sub sare in cazul zarzavaturilor.

 

Conservarea prin congelare

 

Congelarea fructelor si legumelor este una dintre metodele clasice de conservare. Cu toate acestea, modalitatea de „depozitare” poate face diferenta dintre o congelare ratata si una reusita. In primul rand trebuie sa acordam atentie texturii produsului pe care dorim sa il congelam. De exemplu, fructele mici precum zmeura, afinele, coacazea, fragii, capsunile, au o textura relativ moale, iar in momentul congelarii se pot strivi si isi pot pierde savoarea. Privitor la legume sau verdeturi, daca sunt depozitate necorespunzator in congelator, acestea au toate sansele sa dea sau sa ia gustul altor alimente precum carne, branzeturi sau peste, iar nimeni nu isi doreste acest lucru.

Depozitarea fructelor si legumelor in pungute de plastic s-a dovedit a fi o metoda ineficienta, deoarece pungile se pot rupe, iar fructele sau legumele de dimensiuni mici pot sa cada prin congelator si prin urmare nu le vom mai putea consuma. Asta inseamna timp si bani irositi.

O alternativa de depozitare in momentul congelarii este aceea de a pune fructele si legumele in caserole cu capac de mici dimensiuni, pentru a le putea consuma in intregime dupa decongelare (o portie). Aceasta este o metoda igienica si la indemana, insa daca nu detii o lada frigorifica sau de un congelator spatios, nu vei reusi sa conservi prea mult.

O metoda eficienta pentru congelarea fructelor si legumelor o reprezinta vidarea acestora. Astfel, fie ca este vorba despre produse crude sau fierte, taiate felii sau cubulete, le poti pune in pungi pe care mai apoi le videzi pentru a pastra cat mai bine gustul si proprietatile. Producatorii de electrocasnice ne ofera o gama variata de aparate de vidat, iar preturile sunt accesibile si se amortizeaza rapid.

Demax iti pune la dispozitie aparatul de vidat Concept Fresh, ce are un raport excelent calitate-pret si pe care il poti utiliza nu doar pentru conservarea fructelor si legumelor, ci si pentru vidarea altor produse alimentare (carne, peste, branza etc).

Daca vei opta pentru conservarea alimentelor prin vidare, vei putea spune adio cristalelor de gheata ce schimba gustul legumelor sau fructelor si implicit, vei reduce la minimum cantitatea de alimente ce ajung la cosul de gunoi. De asemenea, prin procesul de vidare, bacteriile „responsabile” de alterarea gustului, aspectului si texturii alimentelor vor fi blocate. Aparatul de vidat extrage aerul din pungi si le sigileaza, iar acest lucru pastreaza aroma, prospetimea, gustul si prelungeste durata de viata a tuturor alimentelor pentru consumare ulterioara.

Fireste, congelarea fructelor sau legumelor nu le confera un timp nelimitat de „viata”, insa pentru a putea fi eficient si pentru a le consuma, poti pune biletele cu numele produsului si data congelarii. Astfel, vei putea sa consumi mai intai alimetele puse la congelat mai devreme, si astfel, poti evita riscul de a le arunca.

Iata intervalul de timp optim in care se pot consuma fructele si legumele congelate:

Conservarea prin deshidratare

 

Uscarea fructelor si legumelor este una dintre cele mai vechi metode de conservare. Strabunicii nostri nu aveau la dispozitie congelatoare, asa ca apelau la uscarea fructelor si legumelor din recolta verii si a toamnei. Spre deosebire de metodele traditionale, in prezent fructele si legumele sunt uscate cu ajutorul deshidratoarelor. Deshidratoarele sunt aparate electrocasnice care permit deshidratarea la o temperatura controlata si intr-un interval de timp ales.

Conservate prin metoda deshidratarii, legumele si fructele isi pastreaza gustul si calitatile nutritive. Mai mult, prin utilizarea acestei metode, volumul fructelor si al legumelor se micsoreaza, iar in felul acesta pot fi conservate ocupand mai putin loc.

Ce legume si fructe pot fi deshidratate? De la fructe precum mere, caise, rosii, cirese, visine, capsune, zmeura, mure, afine, catina, prune, la legume cum sunt ardeii, vinetele, radacinoasele sau chiar ciuperci.

Dupa deshidratare, fructele si legumele trebuie ferite de umezeala sau de surse de lumina. Acestea se pastreaza cel mai bine in pungi vidate, in borcane speciale sau in saculete din panza. Fructele deshidratate se pot consuma ca atare sau le poti include in diverse preparate: de la prajituri pana la diverse feluri de mancare. Mai mult, daca esti un fan al bucatariei Raw, un deshidrator de fructe si legume iti va fi mai mult decat util.

Pe piata exista o varietate de deshidratoare, ce te vor ajuta sa obtii cele mai bune rezultate. Intra pe Demax si descopera produsele puse la dispozitie si profita de cele mai bune oferte!

 

Conservarea legumelor si fructelor sub forma de sos, suc sau gem

 

Procesarea fructelor si a legumelor si obtinerea de sosuri, gem, compot sau sucuri, este poate cea mai des intalnita de conservare a legumelor si fructelor.

Cand vine vorba de sosuri, bulionul este unul dintre favorite, iar daca este preparat acasa, gustul si savoarea pe care o da mancarii, vor fi incontestabile. Desi aparent greu de preparat acasa, necesitand timp si energie, unele etape din procesul de preparare pot fi diminuate considerabil. Dupa oparirea si decojirea rosiilor, in loc de a le da printr-o masina de tocat, poti folosi un blender de mana sau un mixer vertical. Vei obtine astfel o pasta pe care o vei putea pune direct la fiert, adaugand sare, piper sau alte condimente preferate. Simplu, rapid si gustos!

Daca optati pentru preparea sucurilor, puteti utiliza o presa pentru fructe si legume. De exemplu, presa pentru fructe si legume moi Zelmer compatibila cu toate masinile de tocat Zelmer, pe langa faptul ca are un pret extrem de accesibil, este si foarte eficienta. Cum functioneaza? Nimic mai simplu. In primul rand o atasezi la o masina de tocat Zelmer, introduci fructele in compartimentul special conceput in acest sens, iar printr-o apasare de buton vei obtine un suc proaspat si delicios. Este proiectata dupa principiul presarii la rece, astfel, in momentul prepararii sucului, nu se distruge fibra foarte valoroasa continuta in moleculele de fructe. Presa este ideala pentru a stoarce fructe moi cum ar fi strugurii, zmeura, murele, capsunele, coacazele, kiwi, afinele si unele legume moi precum rosiile, fiind perfect adaptata si pentru a prepara sucul de rosii. Daca doresti sa te bucuri si in extra-sezon de gustul proaspat al fructelor sau tomatelor, intra pe Demax si comanda presa pentru fructe si legume moi de la Zelmer!

Clasicul gem poate fi consumat oricand, fiind savurat atat de copii, cat si de adulti. Consumat fie la micul dejun, fie ca si umplutura pentru clatite sau prajituri, gemul este una dintre metodele favorite atunci cand vine vorba de conservarea fructelor. Gemul poate fi facut din aproape orice fruct, insa cum il pastram pentru cat mai mult timp?

Stim cu totii ca sterilizarea borcanelor este una dintre cele mai importante etape. Daca nu sunt sterilizate corect, exista riscul ca borcanele sa „prinda aer”. Odata patruns in borcan, aerul va duce la formarea mucegaiului si implicit alterarea gustului.

Pentru sterilizarea borcanelor, acestea trebuie puse fie in apa fierbinte, fie in cuptor, insa daca nu stii care este temperatura optima, exista riscul ca borcanele sa nu se sterilizeze perfect sau chiar mai rau, sa se sparga. De aceea, producatorii de aparate pentru bucatarie, au venit in ajutorul gospodinelor. Pe Demax gasesti  Sterilizatorul electric pentru borcane Concept, cu o capacitate de 27 de litri (capacitate de 11 borcane de 720 ml sau 34 borcane de 370 ml). Sterilizatorul iti da posibilitatea de a seta timpul si temperatura dorita, iar datorita temporizatorului, nu va trebui sa verifici ora intrucat semnalul acustic te va anunta cand temperatura a atins punctul setat.

 

Conservarea legumelor sub forma de zarzavat

 

O metoda foarte simpla de a conserva legumele pentru iarna, ce nu necesita sterilizare, este conservarea lor sub forma de zarzavat. Aceasta metoda presupune maruntirea legumelor, de obicei radacinoase si patrunjel si adaugarea sarii. Pana aici, totul este foarte simplu. Totusi, daca optezi pentru mai multe sortimente de legume (morcov, telina, ardei, gogosari, pastarnac etc) si doresti sa iti faci provizii mai generoase, este recomandat sa utilizezi un robot de bucatarie. Utilizarea unui robot de bucatarie nu influenteaza cu nimic calitatea sau gustul zarzavatului, iar tu vei putea sa economisesti timp considerabil. Demax iti pune la dispozitie robotii de bucatarie de la Philips si Bosch, ce vin la pachet cu diferite accesorii pentru taiere si tocare adaptate mai multor tipuri de legume.

 

 

Fa-ti proviziile pentru sezonul rece si bucura-te de aroma si calitatile nutritive ale fructelor si legumelor de sezon! Intra pe Demax si descopera cele mai bune oferte pentru aparatele de bucatarie ce iti vor usura considerabil efortul depus!

 

Fii primul care lasa un comentariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*