Vremea mohorata si aerul de toamna nu trebuie sa ne influenteze starea de spirit si buna dispozitie. Ba dimpotriva! Trebuie sa ne bucuram de frumusetea zilelor colorate de toamna si de bunatatile pe care aceasta ni le ofera. Weekend-ul se apropie cu pasi repezi, iar timpul petrecut impreuna cu cei dragi este mai mult decat binevenit dupa o saptamana intensa de munca.
Fie ca va ganditi sa petreceti timpul acasa sau sa va plimbati in natura, o gustare dulce si sanatoasa preparata in casa, va fi intotdeauna apreciata. Va propunem asadar o reteta delicioasa de placinta cu mere, gutuie si dovleac, ce ne aminteste de gustul dulciurilor copilariei, preparate de bunica.
Iata de ce avem nevoie:
Pentru aluat:
- 7 linguri lapte
- 7 linguri zahar
- 7 linguri ulei
- 1 ou
- 1 plic zahar vanilat
- 1 lingurita praf de copt
- faina cat cuprinde
- 1 lingura gris
Pentru umplutura:
- 1 kg miez dovleac
- 50 g unt
- 3 gutui
- 4 mere
- zahar dupa gust
- 1 lingura scortisoara macinata
- nuca macinata
- zahar pudra pentru ornat
Mod de preparare:
Umplutura: Mai intai se prepara umplutura deoarece dovleacul necesita mai mult timp la calit. Se curata de coaja si se da pe razatoarea cu gauri mari. Intr-o cratita incapatoare se pune untul la topit, apoi se pune dovleacul la calit impreuna cu 4-5 linguri de zahar si se amesteca din cand in cand.
Gutuile se spala bine de puf, se curata de coaja si se dau pe razatoarea cu gauri mari. Se adauga peste dovleacul din cratita, la calit. Se toarna circa 100 ml apa pentru a se inmuia putin dovleacul, acesta nelasand zeama. Spre final, se adauga si merele date pe razatoarea cu gauri mari si se mai adauga zahar dupa gust. Cand sunt gata, se ia de pe foc si se adauga nuca macinata si scortisoara, dupa care se lasa la racit.
Aluat: Intr-un vas se amesteca cu un tel oul cu zaharul, zaharul vanilta, laptele si uleiul. Se adauga putin cate putin faina si praful de copt. Cand se obtine un aluat ce se poate framanta, se rastoarna pe blatul de lucru si se adauga faina atat cat sa obtinem un aluat omogen, ce se poate intinde. Se imparte in doua parti, una mai mare si una mai mica.
Se ia bucata cea mare si se intinde intr-o foaie mai subtire atat cat sa acopere o forma de tarta, inclusiv peretii acesteia. Se inteapa din loc in loc cu o furculita apoi se presara gris. Se toarna umplutura de dovleac si se niveleaza bine.
Restul de aluat se intinde in forma rotunda si se taie cu ajutorul unui cutitas zimtat in fasii. Se pun fasiile peste umplutura in forma de grilaj. Se da tava la cuptorul preincalzit la 180 de grade C, pana se rumeneste frumos deasupra.
Se scoate din cuptor si se lasa la racit dupa care se pudreaza cu zahar pudra vanilat.
Va dorim spor la prajiturit si un weekend minunat!
Fii primul care lasa un comentariu.