ghid alegere aspirator

Cum se alege un aspirator de praf bun

Electrocasnicele au fost concepute să ne facă o viață mai ușoară. Iar cu cât avem mai multe astfel de ajutoare în jurul nostru, cu atât ne va fi mai ușor să ne ocupăm de sarcinile de zi cu zi. De exemplu, pentru a face curățenie avem nevoie de o serie de electrocasnice foarte utile. Aspiratorul este unul dintre ele! Iar despre el ne propunem să vorbim în acest articol.

Astăzi există o mulțime de aspiratoare, ce diferă nu numai prin caracteristici precum și prin tipologia sa. Drept urmare, alegerea unui aspirator poate fi o mare provocare. Prin urmare, iată ce ar trebui să ai în vedere atunci când îți cauți un nou aspirator:

Tipul aspiratorului

Așa cum spuneam, aspiratoarele pot fi de numeroase tipuri. Iar fiecare tip de aspiratoare oferă nu numai avantaje, ci și dezavantaje. Este important să cunoști toate aceste detalii.

Descoperă în rândurile următoare care sunt principalele tipuri de aspiratoare:

Aspiratoare cu sac

Aspiratoarele cu sac sunt deja clasice. Acestea adună praful și mizeria într-un recipient din hârtie sau material textil. Sacii fie se reciclează, fie pot fi reutilizați, în funcție de materialul din care au fost realizați.

Noi îți recomandăm modelele cu sac din hârtie, deoarece sunt mai confortabile, nu te murdărești atunci când schimbi sacul și totodată prezintă un risc mai redus ca praful și murdăria să ajungă înapoi în casă. Dacă ești o persoană alergică, atunci sigur sacii textili îți vor crea multe bătăi de cap.

Totuși, aspiratoarele cu sac prezintă și o problemă: incapacitatea de a filtra particulele foarte fine de praf. Drept urmare, acestea vor fi date înapoi în casă.

Aspiratoare fără sac

Aspiratoarele fără sac sunt foarte apreciate datorită faptului că oferă mult confort. Murdăria se adună într-un recipient din plastic, ceea ce înseamnă că după aspirare va trebui să îl golești și să îl speli. Aspiratoarele fără sac sunt dotate, de regulă, cu filtre HEPA, ceea ce înseamnă că oferă o aspirare foarte eficientă.

Totuși, pe cât de sunt de eficiente, pe atât de scumpe se pot dovedi a fi filtrele HEPA.

De asemenea, trebuie să ai mare grijă de recipientul în care este colectat praful. Dacă acesta va fi stricat, atunci vor fi costuri mari de suportat pentru schimbarea sa.

Aspiratoare verticale

Aspiratoarele verticale sunt ideale pentru suprafețele mici. Acestea îți oferă libertate de mișcare, fiind dotate cu acumulatori, însă eficiența de aspirare nu este la fel de ridicată. Drept urmare, pot fi privite ca pe un mod de a menține curățenia.

Pot fi depozitate cu ușurință, oferă o autonomie mai mult decât satisfăcătoare și oferă mult confort. Drept urmare, ar putea fi o opțiune interesantă și pentru tine.

Aspiratoare cu funcție de spălare

Aspiratoarele cu funcție de spălare fac parte din categoria aspiratoarelor lansate de curând, fiind deci foarte moderne și mai ales eficiente. Sunt eficiente deoarece pot fi folosite nu numai pentru a aspira suprafețele, ci la fel de bine se vor descurca și în ceea ce privește spălarea lor. Au un compartiment special pentru apă și detergent, iar astfel în urma sa rămâne curățenie lună.

Aspiratoare cu aspirare umedă/uscată

Sunt aspiratoare ce pot aspira nu numai murdăria uscată, ci la fel de bine se vor descurca și în ceea ce privește aspirarea lichidelor. În general aceste aspiratoare au dimensiuni reduse, așa că pot fi foarte ușor de depozitat și totodată pot fi folosite chiar și în spațiile înguste.

Aspiratoare de mână

Aspiratoarele de mână încântă prin portabilitate și prin ușurința de depozitare. Acestea pot fi folosite pentru o curățenie mai mult formală, deoarece în cazul murdăriei grave, va trebui să folosești un aspirator mai puternic.

Aspiratoare robot

În final, avem aspiratoarele robot despre care putem spune, fără prea multe rețineri, faptul că au revoluționat modul în care facem curățenie. Acestea se ocupă singure de curățenie, atunci când nu suntem acasă, pot fi controlate de la distanță însă au și un dezavantaj: prețul. Nu sunt ieftine, dar merită!

Cum să alegi un aspirator bun

Te întrebi care sunt criteriile de care ar trebui să ții cont ori de câte ori îți cumperi un nou aspirator? Află din rândurile următoare care sunt acestea:

Consum de energie

La cât s-a scumpit curentul, consumul de energie ar trebui să reprezinte primul detaliu care să te intereseze. Alege un aspirator cu consum redus, preferabil Clasa A, și sigur ne vei mulțumi mai târziu pentru acest sfat.

Putere de absorbție

Îți dorești ca în urma aspiratorului să nu rămână nici cea mai mică urmă de murdărie, nu? Ei bine, de aceea ar trebui să alegi un model cu putere de absorbție mare.

Nu confunda puterea aspiratorului cu puterea de absorbție deoarece sunt două lucruri complet diferite. Ambele sunt menționate clar la specificații, așa că ar trebui să verifici informațiile acestea numaidecât.

În general, sfatul nostru este să optezi pentru un aspirator cu o putere de aspirare de cel puțin 300 W iar în acest fel sigur nu te va dezamăgi modelul ales.

Sistem de filtrare

Sistemul de filtrare reprezintă un detaliu de o importanță deosebită. Iar recomandarea noastră este foarte clară: alege un aspirator cu sistem de filtrare HEPA.

Este cea mai bună alegere pe care o poți face din acest punct de vedere. Filtrele HEPA asigură o filtrare excelentă, lăsând în urmă un mediu perfect curat și mai ales sigur.

Nivel de zgomot

În general, aspiratoarele pot fi foarte zgomotoase. Drept urmare, nivelul de zgomot reprezintă un detaliu pe care trebuie să îl verifici neapărat. Dacă nu vrei să îți deranjezi copiii și mai ales să nu îți trezești copiii în timp ce dai cu aspiratorul, atunci ar trebui să cumperi un aspirator silențios.

Recomandarea noastră este ca nivelul de zgomot să fie sub 70 db.

Dimensiunile cablului

Nu vrei să te muți de la o priză la alta, din cauza unui cablu prea mic, nu? Te vei plimba cu aspiratorul dintr-un colț al camerei în altul, ceea ce înseamnă că ai nevoie de cât mai multă libertate de mișcare. Ei bine, un cablu lung îți va permite asta, așa că ar trebui să fii atent și la acest detaliu.

Alte caracteristici de care ar trebui să ții cont

În final, mai sunt și alte detalii de care ar trebui să ții cont. De exemplu, poate că îți dorești să cureți părul animalelor de companie, motiv pentru care vei avea nevoie de o perie specială pentru asta.

Apoi, ai mai putea ține cont și de tipul suprafețelor pe care le aspiri. Există aspiratoare pentru anumite tipuri de suprafețe, așa că trebuie să te gândești la suprafețele care predomină în casa ta, astfel încât să faci o alegere potrivită.

Întreținerea aspiratorului

Pentru ca aspiratorul să funcționeze eficient pe termen lung, ar trebui să îl întreții cât mai bine. Cum se face asta?

Înainte de toate, ar trebui să golești recipientul de praf cât mai des. De asemenea, nu suprasolicita motorul, ci este indicat să faci pauze din când în când, întocmai pentru ca acesta să nu se încingă.

Nu uita că ar trebui să schimbi din când în când filtrele aspiratorului, deoarece acestea se vor uza la un moment dat.

Făcând toate aceste lucruri, te asiguri că aspiratorul tău își face treaba în mod eficient pe termen îndelungat.

Întrebări și răspunsuri frecvente despre aspiratoare

Care este cel mai bun aspirator de praf?

Nu credem că există un model care să poată fi considerat cel mai bun aspirator. Acesta ar trebui să aibă un sistem de filtrare cât mai bun, și mai ales o capacitate de aspirare mare. În acest fel, sigur își va face bine treaba, ceea ce înseamnă că va fi cel mai bun aspirator pentru tine. De asemenea, asigură-te că are un consum redus de energie.

Ce aspirator să folosești dacă deții animale de companie?

Pentru ca părul animalelor de companie să fie îndepărtat cu ușurință, ar trebui ca aspiratorul ales să aibă o capacitate de aspirare cât mai mare.

Când se schimbă filtrele aspiratorului?

Fiecare producător oferă recomandări în ceea ce privește schimbarea filtrelor aspiratorului. Consultă-le înainte de toate. Totuși, dacă simți o lipsă de eficiență și observi că filtrele sunt murdare sau uzate, poate că a sosit timpul să le schimbi.

Acesta a fost articolul nostru despre alegerea aspiratorului. Tu ce aspirator folosești? Aruncă o privire peste oferta Demax și alege aspiratorul potrivit nevoilor tale.

Fii primul care lasa un comentariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*