functii cuptoare electrice

Cum să folosești corect cuptorul electric

Cuptorul electric reprezintă vedeta din bucătărie, iar atât timp cât știi să îl folosești corect, cu siguranță te poate ajuta să obții o mulțime de mâncăruri excelente. Dar cum se folosește corect cuptorul electric?

Ei bine, nu este atât de ușor precum pare. Cuptoarele electrice de astăzi sunt mai complexe decât credem, așa că au o mulțime de funcții, setări și tehnologii.

Despre cum se folosește cuptorul electric ne propunem să vorbim și noi în acest articol. Dar înainte de toate, să aflăm ce alegere ar trebui să faci atunci când ai față în față cuptoarele electrice și cele pe gaz.

Cuptor electric sau cuptor pe gaz – tu ce alegi?

De ce să alegi un cuptor electric și nu un model pe gaz? Ar trebui să ai în vedere următoarele avantaje:

  • Este mult mai ușor să controlezi temperatura unui cuptor electric. Drept urmare, vei putea alege temperatura ideală pentru mâncarea pe care ai ales să o faci la cuptor. Nu la fel vei putea face și în ceea ce privește cuptoarele pe gaz;
  • Distribuirea temperaturii se face mult mai bine. Nu numai că temperatura este ușor de setat, ci totodată distribuirea sa se face în mod uniform, ceea ce este un avantaj imens.
  • Mâncarea nu se usucă. Iar dacă ți s-a întâmplat asta folosind un cuptor pe gaz, cu siguranță te va bucura să scapi de acest risc folosind un cuptor electric;
  • Implică mai puține riscuri. Sigur, folosirea gazului pentru gătit este foarte populară iar de-a lungul timpului au apărut numeroase măsuri de siguranță, însă cu toate acestea folosirea unui cuptor electric implică mult mai multă siguranță.

Dar sunt și câteva dezavantaje. Mai precis:

  • Încălzirea nu se face la fel de ușor precum în cazul cuptoarelor pe gaz, care se încălzesc aproape instant. Drept urmare, va trebui să aștepți un timp pentru ca acesta să se încălzească;
  • Energia electrică este mai scumpă decât gazul, ceea ce ar putea însemna costuri mai mari.

Ce caracteristici prezintă un cuptor electric?

Cuptoarele electrice sunt minunate. Putem fi cu toții de acord în acest sens. Iar asta deoarece au diferite funcții speciale dar și caracteristici interesante.

Cuptoarele electrice au, cel mai adesea, un grill și două rezistențe pentru coacere, situate în partea inferioară și cea superioară.

În general, cuptoarele electrice au o capacitate cuprinsă între 60 și 80 de litri, însă pot exista și excepții. Au o înălțime de 60 de centimetri dar, de asemenea, pot exista și excepții. Majoritatea cuptoarelor însă au aceleași dimensiuni standard.

În ceea ce privește tipul cuptoarelor electrice, există atât modele individuale precum și cuptoare electrice incorporabile.

Cuptor electric individual sau cuptor electric incorporabil? Ce alegere să faci

Există cuptoare electrice individuale, însă capacitatea lor nu există prea generoasă. Cel mai adesea, aceasta se învârte în jurul valorii de 40 de litri. Sunt deci și mai mici, le poți găsi mai ușor locul în bucătărie. Cel mai probabil vei pune cuptorul electric individual pe blatul mobilierului.

Nu sunt însă la fel de puternice, ceea ce ar putea fi un dezavantaj.

În ceea ce privește cuptoarele incorporabile, acestea au o capacitate mai generoasă, așa că le poți folosi pentru a găti cantități mai mari de mâncare. Dimensiunile sunt mai mari, dar prin incorporarea lor în obiectele de mobilier, se obține un design uniform și mai ales plăcut.

Puterea este cel puțin satisfăcătoare, așa că nu putem concluziona altfel decât că modelele incorporabile reprezintă o alegere mult mai bună.

Ce funcții are un cuptor electric?

Sunt multe funcții cu care un cuptor incorporabil vine la pachet. Dar care sunt cele mai importante? Ei bine, le descoperi în rândurile următoare:

Încălzire inferioară

Una dintre funcțiile folosite cel mai des este încălzirea inferioară. Dacă gătești pe un singur nivel, cel mai probabil că această funcție va fi mai mult decât suficientă. Se folosește acest mod de gătit mai ales pentru alimentele care necesită creștere. Aici putem menționa pâinea, anumite prăjituri și nu în ultimul rând cozonacii.

Încălzire inferioară și superioară

Sunt anumite mâncăruri care necesită atât încălzire inferioară cât și superioară, iar pentru acestea există o funcție specială care îți vine în ajutor. Dacă vrei să gătești mâncăruri puțin rumenite, așa cum se face pizza, atunci trebuie să folosești neapărat această funcție.

Convecție cu încălzire superioară și inferioară

Anumite alimente necesită o preparare mai rapidă, ori poți fi pe grabă, așa că funcția de convecție cu încălzire inferioară și superioară reprezintă o funcție excelentă. Bucățile generoase de carne pot fi gătite mai ușor folosind această funcție, oferind-ui o crustă excelentă.

Convecție cu aer forțat

Cuptoarele electrice moderne sunt dotate cu un ventilator, al cărui rol este acela de a distribui aerul cald în tot cuptorul. Rolul acestei funcții este de a asigura un gătit uniform mâncărurilor și o poți folosi la aproape orice tip de mâncare.

Dospire

Ai nevoie de o dospire rapidă a aluatului pe care tocmai l-ai pregătit? Află că ai putea să-l pui la cuptor. Asta desigur numai dacă ai un cuptor electric care îți pune la dispoziție această funcție. Totuși, este bine să știi că există o astfel de funcție, deoarece este foarte probabil să-ți dorești să o folosești și tu.

Convecție ECO

Nu vrei să preîncălzești cuptorul? Te ajută convecția ECO. Aceasta utilizează atât ventilatorul cât și sistemul de încălzire din peretele cuptorului, în mod simultan, întocmai pentru a prepara brioșe, foietaje și alte produse de patiserie.

Decongelare delicată

Vrei să dezgheți rapid anumite alimente? Ai putea folosi funcția de decongelare delicată, iar în cel mai scurt timp posibil alimentele vor fi pregătite pentru consum sau pentru gătit.

Grill

Pentru gătitul la grill se folosește elementul de încălzire din partea superioară, precum și grătarul cuptorului. În acest fel poți găti o mulțime de mâncăruri gustoase și mai ales sănătoase. Totuși, nu uita să folosești o tavă pentru ca grăsimile să nu îți murdărească cuptorul.

Autocurățare

În final, mai există și funcția de autocurățare. Despre autocurățarea cuptoarelor poți citi mai multe în acest articol. Este o funcție foarte utilă pe care trebuie să o folosești și tu numaidecât.

Ce temperatură de coacere să folosești la cuptorul electric?

Poate fi o reală provocare să alegi temperatura potrivită pentru mâncărurile puse la cuptorul electric. De aceea am și decis realizarea acestui articol în care îți vom spune cum să alegi temperatura de coacere. Iată care sunt setările pe care ar trebui să le folosești:

  • Temperatura de coacere a prăjiturilor – atunci când gătești prăjituri, ar trebui să folosești o temperatură cuprinsă între 150 și 200 grade Celsius. Preîncălzește cuptorul timp de 10 minute, iar dacă pui două tăvi cu prăjituri, lasă suficient spațiu între ele. Brioșele, blaturile pentru tort și aluatul de tarte ar trebui coapte la o temperatură de 180 grade Celsius;
  • Temperatura de coacere a cărnii și peștelui – dacă pui la cuptor carne roșie, atunci o vei găti la o temperatură cuprinsă între 200 și 250 grade Celsius. Carnea albă are nevoie de o temperatură mai joasă, cuprinsă între 150 și 175 grade Celsius;
  • Temperatura de coacere a pâinii și aluatului – îți place să faci pâine la cuptor și alte aluaturi? Alege o temperatură cuprinsă între 180 și 200 grade Celsius. Cozonacii se coc cel mai bine la o temperatură de 180 de grade Celsius;
  • Temperatura ideală de coacere a foietajelor este de 190 – 200 de grade Celsius;
  • Temperatura de coacere pentru pizza este de 200-220 grade Celsius;
  • Temperatura ideală de coacere a cartofilor este de 250 de grade Celsius.

Cum poți eficientiza funcționarea cuptorului electric

În final, află că este foarte important să eficientizezi funcționarea cuptorului electric. În acest sens, am pregătit câteva recomandări ce sigur îți vor fi de ajutor.

Înainte de toate, cumpără un cuptor electric cu ventilație, deoarece în acest fel consumul de energie va fi redus iar gătitul va fi mereu excelent. În plus, poți găti mai multe mâncăruri în același timp.

Nu deschide ușa cuptorului în timp ce mâncarea se gătește. Temperatura scade rapid, iar astfel mâncărurile nu vor mai fi la fel de bine gătite. În plus, va crește și timpul necesar pentru gătit.

Curăță cât mai des cuptorul, iar în acest sens poți folosi funcția de autocurățare. Îți va facilita mult munca.

Nu lăsa hârtia de copt să blocheze circulația aerului cald. De asemenea, nu opta mereu pentru preîncălzirea cuptorului, deoarece în acest fel vei consuma mai multă energie și nu mereu este necesar.

Un truc ce te poate ajuta să reduci consumul de energie al cuptorului implică oprirea acestuia cu zece minute înainte ca preparatul să fie gata, mai ales dacă în spate există un timp îndelungat de gătire.

Alege un cuptor bun, cu un geam bine izolat, pentru a nu se pierde căldura prea ușor sau chiar deloc.

Acesta a fost articolul nostru despre cuptoare electrice. Tu ce cuptor electric deții?

Fii primul care lasa un comentariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*