curatare fier de calcat

Cum poate fi curățat fierul de călcat

Dacă ți-ai cumpărat un fier de călcat nou, cel mai probabil că ai optat pentru un model cât mai performant. Acesta este posibil să aibă diferite funcții și tehnologii, precum este și sistemul pentru filtrare sau funcția de auto-curățare. Cu toate acestea, uneori va trebui să intervii și tu pentru curățarea fierului de călcat, iar pe această temă ne propunem să vorbim în rândurile următoare.

Talpa fierului de călcat este expusă murdăriei. Cu cât îl vei folosi mai mult, cu atât murdăria se va aduna în cantități mai mari. Mai mult decât atât, apa de la chiuvetă conține diferite chimicale și minerale ce se vor depune și vor înfunda orificiile și vor face fierul de călcat mai puți eficient.

Dacă vei ignora curățarea fierului de călcat, atunci efectele se vor vedea pe aspectul rufelor călcate. Acestea fie se vor rupe, fie se vor murdări. Iar asta sigur nu îți dorești.

Înainte de a începe curățarea fierului de călcat, ar trebui să consulți manualul tehnic al acestuia. Aici poți găsi sfaturi utile pentru curățarea aparatului.

Când se curăță fierul de călcat

Fierul de călcat va trebui curățat atunci când acesta dă semne că ar avea nevoie de aceste lucrări de întreținere. Dacă fierul de călcat nu alunecă lin, ci se blochează, atunci poate fi un semn că ar trebui să te ocupi de curățarea sa.

Dacă în loc de aburi, fierul de călcat scoate diferite impurități, atunci sigur ar trebui să cureți fierul de călcat.

Cum se curăță fierul de călcat la exterior

Înainte de toate, ar trebui să începi curățarea fierului de călcat de la exterior. Cum poți face asta? Ai putea face un amestec de oțet și bicarbonat de sodiu, sare, ceară, pastă de dinți sau chiar o soluție realizată din zeamă de lămâie și bicarbonat de sodiu.

Cum se pot folosi acestea? Ei bine, iată câteva indicații:

  • Oțet și bicarbonat de sodiu – poți folosi această soluție pentru a face fierul de călcat să fie ca nou. Pur și simplu realizează o soluție din aceste două ingrediente, nu înainte ca oțetul să fie amestecat cu apă. Apoi folosește o lavetă cu oțet alb, pentru a curăța fierul de călcat. Pentru ca trucul să fie și mai eficient, ai putea adăuga și bicarbonat de sodiu în oțet, iar astfel curățarea va fi și mai ușor de realizat;
  • Sare – sarea este abrazivă, așa că te poate ajuta și ea să cureți fierul de călcat de murdărie. Folosește o bucată de hârtie, pe care să presari sare, iar mai apoi ia fierul de călcat și calcă bucata de hârtie. În acest fel, murdăria va fi eliminată. În final, șterge fierul de călcat cu o lavetă umedă, și va fi ca nou;
  • Ceară – folosește o lumânare cu ajutorul căruia , iar fierul de călcat la o treaptă cât mai scăzută. Când ceara se va încălzi, aceasta se va lipi de fierul de călcat, iar la îndepărtare, odată cu ea va fi eliminată și murdăria;
  • Pastă de dinți – la fel de eficientă se poate dovedi a fi și pasta de dinți. Tot ce trebuie să faci este să pui pastă de dinți pe o lavetă curată, iar cu ea vei șterge zonele murdare. Cu o altă lavetă șterge urmele de pastă de dinți, iar astfel fierul de călcat va fi perfect curățat;
  • Lămâie și bicarbonat de sodiu – în final, poți încerca să folosești zeamă de lămâie și bicarbonat de sodiu, iar reacția acidă te va ajuta să cureți ușor fierul de călcat. Realizează o pastă din aceste două ingrediente, iar în acest fel vei obține o soluție excelentă ce te va ajuta să cureți mai ușor exteriorul fierului de călcat.

Cum se curăță interiorul fierului de călcat

Mirosurile neplăcute apar în interiorul fierului de călcat, atât timp cât acesta nu este curățat. Din fericire, curățarea se poate face foarte ușor.

Amestecă o cană cu oțet și trei căni cu apă. Lichidul pune-l fierul de călcat și folosește funcția pentru aburi. Lasă să se consume tot lichidul. În final, mai umple-l o dată cu apă și lasă pornește funcția cu aburi, pentru a fi curățat fierul de călcat.

Nu uita să lași fereastra deschisă, deoarece întreaga încăpere se va umple cu aburi.

Ai mai putea lua în calcul șu curățarea orificiilor pentru aburi. Cum poți face asta? Folosește bețișoare pentru urechi și apă distilată, iar astfel vei reuși să le cureți.

Ai un fier de călcat Philips? Iată cum îl poți curăța

Dacă ai un fier de călcat Philips, te poți considera o persoană norocoasă. De regulă, acestea au funcție de autocurățare pe care o poți folosi atunci când vrei să-l faci ca nou. Tot ce trebuie să faci este să umpli fierul de călcat cu apă, iar apoi să setezi temperatura maximă și funcția No Steam. După ce ledul s-a aprins, poți scoate fierul de călcat din priză și să activezi funcția Calc Clean.

Ține fierul de călcat spre chiuvetă, iar în acest fel fierul va fi foarte ușor curățat.

De ce se face detartrarea fierului de călcat cu aburi

Calcarul se poate aduna cu ușurință în interiorul fierului de călcat, de-a lungul timpului. Drept urmare, vor apărea pete galbene pe hainele de culori deschise, fierul de călcat nu va mai scoate la fel de mulți aburi și totodată apa va deveni maro și ar putea apărea scurgeri.

Iată deci câteva motive excelente pentru a curăța fierul de călcat mai des.

Cum poate fi întreținut fierul de călcat

În final, mai trebuie să îți oferim doar câteva indicații pentru curățarea fierului de călcat.

Mai întâi, ar trebui să consulți instrucțiunile tehnice, în așa fel încât să afli care sunt recomandările producătorului pentru întreținerea fierului de călcat.

Nu este recomandată folosirea bureților abrazivi pentru a curăța fierul de călcat. Se recomandă folosirea apei distilate, deoarece aceasta nu va cauza depuneri de calcar.

Respectă temperaturile recomandate pe etichetele rufelor călcate și totodată șterge fierul de călcat cu o lavetă înainte de fiecare utilizare. Golește rezervorul la final și n u uita să îl scoți din priza. Fierul de călcat ar trebui depozitat în poziție verticală.

În final, un fier de călcat de bună calitate trebuie curățat corect, iar în acest fel va rezista mai mult timp fiind la fel de eficient precum la prima utilizare.

Fii primul care lasa un comentariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*