paine de casa

Pâine de casă: istorie, cum se face și ce secrete trebuie să știi

Pâinea este cel mai adesea de nelipsit de la mesele noastre de zi cu zi. Ba chiar importanța sa este atât de mare încât ajuns să fie adesea folosită în creștinism, inclusiv în probabil cea mai cunoscută rugăciune.

Cu siguranță viața noastră ar arăta altfel dacă pâinea nu ar fi existat. Și chiar dacă astăzi se vorbește tot mai des despre cât de sănătoasă este pâinea, trebuie să recunoaștem că este un aliment de bază la care nu putem și mai ales nu ne dorim să renunțăm.

Pâinea poate fi și sănătoasă, important fiind să nu optezi pentru cea din comerț. Majoritatea opțiunilor din magazine nu sunt atât de sănătoase precum ne-am dori, iar pentru a te putea bucura de o pâine perfect sănătoasă, ar trebui să o prepari acasă. Nu este greu, ba chiar poate fi frumos să faci pâine acasă și vei obține un rezultat perfect sănătos. Așa că… de ce nu?

Iar dacă nu ai mai preparat pâine până acum, atunci îți va fi de mare ajutor articolul nostru.

Istoria pâinii

Se crede că pâinea are o lungă existență, aceasta având o vârstă de peste 30.000 de ani. De asemenea, să nu uităm că vorbim despre cel mai consumat aliment din lume.

La începuturi, pâinea avea forma unui terci din apă și cereale, iar mai apoi acesta a fost prăjit pe pietrele încinse.

De-a lungul timpului au fost descoperite și urme de amidon, despre care se crede că ar rezulta fie de la rădăcinile de papură, fie de la ferigi, precum și roci ce semănau mult cu un pistil pentru măcinat.

Dospirea – fără de care pâinea nu ar fi la fel de bună

Oare de ce este pâinea atât de gustoasă și mai ales cum devine ea pufoasă ca un fulg? Dospirea este de vină! Aceasta face ca aluatul să devină o pâine minunată. Pentru dospire se folosește drojdie, un microorganism esențial în procesul de preparare al pâinii.

Se crede că prima folosire a drojdiei a fost accidental. Iar apoi, după ce au fost descoperite avantajele drojdiei, s-a decis prepararea drojdiei pentru comercializare.

Drojdia există în comerț de mai bine de 2500 de ani, avându-și originile în Egiptul antic.

Făina și evoluția sa de-a lungul timpului

La începuturi, cerealele erau măcinate folosindu-se pietre. Drept urmare, suntem siguri că aceasta nu era prea fină, ci mai degrabă o făină integrală. Astăzi, această făină se folosește pentru a se produce pâine integrală. De-a lungul timpului însă procesul de măcinare a evoluat. O îmbunătățire considerabilă a fost cunoscută după ce mesopotamienii au realizat două pietre rotunde și plate pe care le așezau una peste alta iar între ele era măcinat grâul.

Apoi, pietrele erau rotite folosindu-se animale sau sclavi, iar astfel se producea făina albă și fină.

Pâinea feliată a început să fie comercializată mult mai târziu, abia în anul 1917, atunci când Otto Rohwedder a realizat un aparat de tăiat pâine. 11 ani mai târziu, urma să fie instalat într-o bucătărie primul aparat de tăiat pâine. În doar doi ani, majoritatea pâinii din comerț era gata feliată din fabrică.

Ce ingrediente să folosești pentru o pâine tradițională ca la carte

Cu cât pâinea din comerț a devenit tot mai puțin sănătoasă, tot mai multe persoane caută rețete pentru a face pâine acasă. Iar dat fiind faptul că pâinea de casă poate fi făcută atât de ușor, atunci le înțelegem dorința.

Este simplu să faci pâine acasă. Nu mereu a existat pâine în comerț, iar lumea se descurca și fără ea.

În plus, dacă ai electrocasnice de bună calitate, așa cum este un cuptor incorporabil performant sau chiar un aragaz cel puțin decent, atunci sigur vei obține un rezultat. Poți alege să folosești un aparat special pentru făcut pâine, iar astfel efortul va fi minim.

Dar ce ingrediente să folosești pentru o pâine simplă, naturală și mai ales gustoasă?

Făină

Nu există pâine fără făină. Aceasta conține gluten datorită căruia se realizează acele bule de aer din pâine. În plus, amidonul oferă susținere. Care este obiectivul tău atunci când faci pâine? Îți spunem noi: obținerea unui număr mare de legături de gluten cu ajutorul căruia vei capta dioxid de carbon și abur. În acest fel vei obține o pâine de casă pufoasă și mai ales cu o textură foarte aerată.

Nu adăuga zahăr sau grăsimi, deoarece în acest fel nu mai pot fi create legături din gluten.

Te întrebi care sunt cele mai bune tipuri de făină? Alege o făină cu un grad mare de proteine. Dar vei obține rezultate bune chiar și cu făina universală. În plus, dacă vrei o pâine perfect sănătoasă, atunci ai putea folosi făină integrală.

Drojdie

Fără de drojdie, pâinea nu ar mai putea fi la fel de pufoasă. Aceasta se hrănește cu glucide, se multiplică și eliberează dioxid de carbon precum și alcool etilic în urma procesului de fermentație. Sfatul nostru este să folosești drojdie proaspătă, chiar dacă aceasta expiră repede, însă mai există și opțiuni precum drojdie uscată sau drojdie instant.

Cea mai bună pâine o vei obține cu drojdie proaspătă.

Apă

Ai încercat vreodată să faci pâine fără apă? Sigur nu ți-a ieșit mare lucru. Pentru a putea omogeniza compoziția, ai nevoie de apă. Este important să folosești apă călduță, deoarece astfel pâinea va crește mai rapid.

Sare

În final, sarea este acel ingredient care dă gust pâinii. Totuși, nu ar trebui să adaugi o cantitate mare de pâine, deoarece în caz contrar aluatul nu va crește prea mult. Sarea, pe lângă faptul că dă gust pâinii, mai are și rolul de a întări glutenul.

Ai putea folosi și ulei sau zahăr, însă în acest fel pâinea nu va mai fi la fel de naturală precum îți dorești, așa că ar trebui să te rezumi la ingredientele de mai sus.

Rețetă simplă de pâine de casă

Cauți o rețetă simplă de pâine de casă? Avem noi una pe care ar trebui să o încerci și tu numaidecât:

  • 1kg de făină;
  • 700g de apă, însă cantitatea poate fi modificată în funcție de cât de umedă este făina;
  • 22g sare;
  • 10g drojdie.

Frământă aluatul folosind toate aceste ingrediente și vei obține suficient aluat pentru două pâini excelente.

Poți modifica toate aceste cantități în funcție de numărul de pâini pe care vrei să le prepari. Îți urăm succes și, mai ales, poftă bună!

Fii primul care lasa un comentariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*