Pasca de Paste – istorie si reteta!

Pasca de Paste – istorie si reteta! My rating: 5 out of 5

Sarbatorile Pascale se apropie cu pasi repezi si este timpul pentru o reteta traditionala de Paste, pasca, care este nelipsita de pe masa romanilor, alaturi de alte preparate specifice acestei mari sarbatori crestine cum ar fi ouale rosii, friptura de miel si drobul. Pasca este un desert specific cultului crestin ortodox (dar nu numai, avand si evreii pasca lor) care se pregateste in mod traditional in Joia Mare. Este o prajitura rotunda (semnificand scutecele lui Iisus), cu branza dulce, din aluat dospit de cozonac, cu cruce la mijloc si are puternice semnificatii spirituale in cultura romaneasca. Pasca este dusa la biserica in noaptea de Inviere pentru a fi sfintita. La sfarsitul slujbei de Inviere, preotul imparte tuturor bucatile de pasca stropita cu aghiazma, care sunt duse acasa si pastrate pentru a-i face pe credinciosi partasii binecuvantarii lui Dumnezeu, avand puterea de a alunga bolile si necazurile, intrucat semnifica sacrificiul lui Iisus Hristos.

Legenda pastii spune ca, in timp ce predica impreuna cu apostolii, Iisus a fost gazduit de un om foarte primitor care le-a pus in traista, la plecare, paine pentru drum, fara stirea lor. Intrebandu-L pe Hristos cand va fi Pastele, Mantuitorul le-a spus ca atunci cand vor gasi paine in traista. Cautand apostolii au gasit in traista ce le pusese acel om, iar de atunci, in fiecare an, de Paste, femeile fac pasca.

Pasca este un preparat usor ce poate fi gatit de orice gospidina. Timpul de preaparare este de aproximativ 90 de minute si timpul de coacere este de 50 de minute. Ingrediente necesare:

Pentru aluat avem nevoie de:

  • 500 grame faina
  • 150 grame zahar
  • 4 oua
  • 125 grame unt
  • 250 ml lapte
  • 50 ml ulei
  • coaja de lamaie
  • 25 grame drojdie
  • sare
  • esenta de vanilie

Pentru umplutura avem nevoie de:

  • 350 grame branza de vaci
  • 200 grame zahar
  • 3 oua
  • 350 grame stafide
  • 40 grame gris
  • 1 plic zahar vanilat
  • coaja de lamaie
  • esenta de rom

Mod de preparare

  • Se dizolva drojdia in lapte cald, se adauga o lingura de zahar si una de faina si se lasa la dospit 10 de minute.
  • Stafidele se inmoaie in apa si in esenta de rom pentru a prinde gust bun si pentru a se hidrata.
  • Se separa ouale: galbenusurile se mixeaza cu zahar si un praf de sare, iar albusurile se bat spuma.
  • Maiaua peparata initial se adauga peste faina, unde se adauga treptat si crema de galbenusuri si albusurile batute spuma.
  • La final se adauga si coaja de lamaie, uleiul si untul. Se framanta bine si se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul, aproximativ 2 ore.
  • Se imparte aluatul in doua parti egale. O parte se intinde formand o foaie destul de grosuta, de dimensiunea tavii in care veti coace pasca. Tava este preferabil sa aibe marginile detasabile si trebuie sa fie acoperita cu hartie de copt.
  • Restul de aluat se imparte din nou in doua bucati, iar fiecare jumatate se ruleaza intr-un rulou subtire de lungimea diametrului tavii. Cele doua rulouri se impletesc cu atentie pentru a conferii pastii un aspect frumos. Ruloul obtinut se aseaza in tava de jur imprejur si se lasa la dospit aproximativ jumatate de ora, pana cand se pregateste umplutura. Optional se poate face pe mijlocul pastii semnul crucii, tot din doua astfel de rulouri.
  • Pentru prepararea umpluturii se amesteca toate ingredientele specificate in prima parte a retetei, iar compozitia se toarna in locul ramas din mijlocul pastii.
  • Marginile de aluat se ung cu un galbenus batut cu lapte si se da la copt in cuptorul incins la 180 de grade, timp de 50 de minute. Pasca trebuie sa fie rumena la exterior si bineinteles sa treaca testul scobitorii.
  • Se scoate pasca din cuptor si se lasa la racit putin in tava, dupa care se scoate tava si se lasa la racit complet.

Speram ca v-a iesit o pasca delicioasa pe care sa o savurati impreuna cu familia la masa de Paste. Pofta buna!

Cu aceasta ocazie, Demax va transmite cele mai sincere ganduri de sanatate, liniste sufleteasca si impliniri! Paste fericit!

 

Fii primul care lasa un comentariu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*